Klövern tar första spadtaget för Uppsala Business Parks nya innovativa labbmiljöer – Research Hub

2021-06-18

Nu inleds första etappen i utvecklingen av Uppsala Business Park till en levande stadsdel för innovation och tillväxt. Idag den 18 juni togs det första spadtaget för Research Hub, ett nytt avancerat labbhus i världsklass. På plats var kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling, Klöverns tf. VD Peeter Kinnunen samt Uppsala läns landshövding Göran Enander. Ansvarig för byggnationen är NCC som var representerade av avdelningschef Mattias Monbäck.

Research Hub är ett koncept för labblokaler som vänder sig till små och medelstora forskningsbolag. Konceptet har stor flexibilitet, både avseende storlek och funktion och kan snabbt anpassas för specifika behov. Målet är flexibla lösningar där bolagen kan växa med Research Hub och fokusera på sin kärnverksamhet. Det ska vara lätt att byta till såväl större som mindre lokal men även till lokaler med annan funktion allteftersom behoven förändras. Uppsala Business Park kommer att erbjuda allt från enskilda rum till stora lokaler med kontor och labb på 3 500 kvadratmeter. Totalt skapas 350 000 nya kvadratmeter i området.

Förutom en unik labbmiljö får man även tillgång till det tjänsteutbud som finns inom Uppsala Business Park som exempelvis reception, konferensanläggning, restauranger samt UBP Community (Uppsala Business Park Community).

– Uppsala Business Park tar med dagens spadtag sitt första steg från en framgångsrik företagspark till en levande och tillgänglig stadsdel för innovation och tillväxt. Vi på Klövern är glada och förväntansfulla över att få bidra till utvecklingen av ett av Europas viktigaste life science-nav, säger Peeter Kinnunen, tf. VD, Klövern.

Uppsala Business Park i Fyrislund är ett storskaligt stadsutvecklingsprojekt för innovation och tillväxt med målet att attrahera bolag och talanger inom regionen såväl som nationellt och internationellt. Den nya stadsdelen täcker ett område med en kilometers diameter och ska innehålla kontor, labbmiljöer, produktionslokaler, olika typer av service, handel, restauranger, utbildningslokaler, hotell samt en stor träningsanläggning. Fullt utbyggd kommer den nya stadsdelen att skapa förutsättningar för 15 000 arbetsplatser, 1 500 studenter och 3 miljoner årliga besökare.

Uppsala Business Park består redan idag av en mångfald av bolag och verksamheter vilket är avgörande för det ekosystem som parken utgör. Över 80 bolag har idag sin verksamhet på platsen och flera av Uppsalas innovativa och framgångsrika bolag inom life science har startat, utvecklats och vuxit sig starka här.

– En mångfald av bolag och service skapar ett spännande ekosystem. Agila och innovativa uppstartsbolag kompletterar större bolag med access till en global marknad och robusta processer. Nya Uppsala Business Park ska stärka samverkan ytterligare och genom att utforma miljöer för kompletterande branscher att etablera sig skapas förutsättningar för tvärvetenskapliga innovationer, säger Per Nilsson, regionchef projektutveckling Klövern.

Omvandlingen av Uppsala Business Park är ett samarbete mellan områdets fastighetsägare: Klövern, Thermo Fisher Scientific, Fresenius Kabi och Johnson & Johnson samt Uppsala Kommun och Stuns Life science.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Nilsson, Regionchef projektutveckling Klövern, per.nilsson@klovern.se, 010-482 72 65

Pressbilder, credit och bildtexter finns på följande länk: kelly.corem.se/ubp-press

Klövern är ett fastighetsbolag som med närhet och engagemang erbjuder attraktiva lokaler i tillväxtregioner. Klövern är noterat på Nasdaq Stockholm. Ytterligare information finns på kelly.corem.se.Attachments

Senast ändrad: 2021-06-18